מה יותר רומנטי מזריחות? אולי שקיעות. לרגל יום האהבה בט"ו באב, ריכזנו עבורכם את רשימת המקומות המושלמים לצפייה בזריחות ובשקיעות – מצפון ועד דרום. רק תבחרו, קחו מחצלת ושמיכה נעימה, פק"ל קפה ואולי גם סלסילת פיקניק, וצאו לדרך.
שקיעה בחוף אכזיב
חוף הגליל המערבי, בין הגן הלאומי אכזיב לראש הנקרה, הוא אחת מרצועות החוף היפות ביותר בישראל – וגם אחת המבודדות והריקות שבהן. גלי הים מתנפצים אל המפרצים של סלעי החוף, וממול חוסם את הנוף רכס הסולם, היורד אל הים. אפשר להגיע בשעות הערב אל חניית בית ספר שדה אכזיב של החברה להגנת הטבע, ומשם להתקדם צפונה עד שמוצאים פינה לשבת בה על החול או על הסלעים ולצפות בשקיעה המרהיבה.
לחלופין, ניתן להגיע אל חניית הגן הלאומי אכזיב: הקרן הקיימת לישראל סללה לאורך החוף טיילת המקשרת בין הגן הלאומי לבין חוף ראש הנקרה והיא מסומנת בסימון שבילים אדום. בצד הטיילת עוברת דרך עבירה לכל רכב. הכניסה ללא תשלום.
זריחה בחופי מערב הכינרת
האגם הלאומי מאפשר ליהנות גם מזריחות מרהיבות וגם משקיעות מהפנטות – תלוי איפה אתם מתמקמים ומתי. חופי מערב הכינרת יעניקו לכם במבט מזרחה חוויית זריחה יפהפייה. מומלץ במיוחד להגיע לאחד מהחופים השקטים של איגוד ערים כינרת במערב האגם: חוף שקמים ברינקי (מדרום לטבריה), חוף חוקוק צפון (מצפון לקיבוץ גינוסר) או חוף צינברי (מצפון לקבוצת כינרת). הכניסה הרגלית לחופים חינם, החנייה בתשלום לפי זמן השהייה בחוף.
שקיעה בחופי מזרח הכינרת
אם אתם יותר טיפוסים של שקיעות מאשר זריחות, חופי מזרח הכינרת הם בשבילכם. גם כאן מומלץ במיוחד להגיע לאחד מהחופים השקטים של איגוד ערים כינרת, הפעם במזרח האגם: חוף דוגית, חוף חלוקים-לבנון-כורסי, חוף צאלון, חוף גולן, חוף גופרה, חוף רותם-שיזף או חוף כינר (חוף לרחצה נפרדת). הכניסה הרגלית לחופים חינם, החנייה ברוב החופים בתשלום לפי זמן השהייה בחוף. אפשרות נוספת היא להגיע אל נמל עין גב, סמוך ל"מפגש הדייגים" המחודש, וליהנות מערב רומנטי ממש על שפת המים.
זריחה באגמון החולה
בקיץ אגמון החולה אמנם נפתח בשעות הבוקר המאוחרות – אבל תזכרו את ההמלצה הזו ל"וולנטיינ'ז דיי", משום שבחורף האתר מציע סיורי זריחה מיוחדים בזמן שאלפי עופות נודדים חונים בו. המראה של האגמון בזריחה, כאשר ערפילי בוקר לבנים עוטפים את האדמה הכהה, וציפורים רבות מתעופפות מול השמש המפציעה – הוא מראה יחיד במינו. הכניסה לאגמון החולה בתשלום, והסיורים המיוחדים בתשלום נוסף.
שקיעה במצודת ביריה
מצודת ביריה נבנתה על ידי קק"ל בשנת 1945 בלב יער ביריה, כחלק מהמאבק נגד החלטת המנדט הבריטי להגביל מכירת קרקעות ליהודים וכדי להוות נקודת התיישבות ולסייע בהגנת היישובים הסמוכים. כיום המצודה היא אתר מורשת ומוזיאון המתעד את תולדות המקום, ובראש מגדל המצודה יש תצפית מרהיבה – שמומלצת במיוחד בשעת השקיעה. הכניסה ללא תשלום, אך אחרי השעה 16:00 יש לתאם את ההגעה מראש בטלפון: 04-6922433.
איך מגיעים? הדרך הקצרה למצודה היא מכיוון צפת. מול הכניסה הראשית לצפת (כביש 8900) מתחילה דרך סלולה המובילה ליער. נוסעים בה כ-1.6 ק"מ ופונים ימינה למצודה.
טיול שקיעה בחוף הבונים
חוף הבונים הוא שמורת טבע בשטח המועצה האזורית חוף הכרמל. רצועת החוף הציורית והיפה היא המפורצת ביותר בארץ, והיא מרופדת במרבדי צדפים קסומים שמסתירים את החול, ושושנות ים בתוך המים. בשמורה מסלול הליכה מעגלי באורך של כ-2 ק"מ שאסור לפספס, במיוחד בשעות בין הערביים, ובסיומו מומלץ לשבת ולצפות בשמש השוקעת בים התיכון.
את ההליכה מתחילים בחניה הדרומית, ומשם עולים לכיוון תצפית רכס הכורכר, כאשר בדרך עוברים ב"מפרץ הצדפים" - מפרץ צר ועמוק שנערמו בו צדפים רבים - וממשיכים לתצפית המשקיפה על המפרצים לאורך השמורה, הגן הלאומי תל דור בדרום ותל נאמי בצפון. לאחר התצפית ממשיכים דרומה ומגיעים למערה הכחולה, שקיבלה את שמה (איך לא) בזכות צבעה הכחול והיפה באור השקיעה. לאחר מכן ממשיכים לצעוד לאורכם של מפרצי החוף - מפרץ הצדפים הגדול, מפרץ הסרטנים החולי והמפרץ הנסתר. את הסיור מסיימים ב"גבעת הפריחה" המשקיפה על ספינה טבועה שעלתה על שרטון סמוך לחוף, ושני חלקיה בולטים מהים מול רכס הכורכר. מכאן ניתן לחזור לחניה.
ניתן לשהות בשטח השמורה עד השעה 20:00, והכניסה מתאפשרת רק עד השעה 19:00. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר או 36 שקלים לרכב. בט"ו באב ניתן להצטרף (בתשלום נוסף) לסיור שקיעה מיוחד בליווי נגן גיטרה, בנושא הרגלי החיזור והרבייה של בעלי החיים הימיים. פרטים נוספים בטלפון: 04-8252266. בתקופת הקורונה נדרש לתאם את מועד הכניסה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
איך מגיעים? נוסעים בכביש 4 עד צומת הבונים, ופונים מערבה לכיוון מושב הבונים. לפני הכניסה למושב פונים ימינה לדרך עפר, ובצומת ה-T פונים שמאלה וממשיכים עם הכביש, חוצים בזהירות את פסי הרכבת, ומשם ממשיכים לאורך דרך העפר עד לכניסה לשמורה.
שקיעה בחוף ג'סר א-זרקא
אחד המקומות הקסומים ביותר ליהנות בהם מיופייה של השקיעה הוא חוף ג'סר א-זרקא, מצפון לקיסריה. ניתן להגיע לחוף ברכב דרך ג'סר א-זרקא, או לעשות טיול שקיעה רגלי קצר (כ-2 ק"מ) מחוף האקוודוקט בקיסריה ועד לסירות הקטנות שמתנדנדות ברוח ב"כפר הדייגים". הכניסה ללא תשלום.
שקיעה במצודת ארסוף
בגן הלאומי אפולוניה נמצאים שרידיה של העיר ארסוף, שהוקמה על ידי הפניקים בין המאה ה-6 למאה ה-4 לפנה"ס. העיר החליפה אדונים רבים, ובתקופה הצלבנית בוצרה והוקמה בה מצודתה הגדולה. בשנת 1265 כבש אותה הסולטאן הממלוכי בייברס והפיל את חומותיה בתום 40 ימי מצור. מאז היא נותרה שוממה.
לכבוד הקיץ, שערי הגן הלאומי נשארים פתוחים עד השעה 21:00 – מה שמאפשר להשקיף על השקיעה היפה מעל הים, היישר מהמצוק שעליו בנויה המצודה העתיקה. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר. בתקופת הקורונה נדרש לתאם את מועד הכניסה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
שקיעה בפארק בריטניה
בין כל העצים שנטעה קק"ל בפארק בריטניה במטה יהודה, מתגלות פינות תצפית מדהימות ביופיין ובנוף הנשקף מהן של עמק האלה ושפלת החוף. בשעת השקיעה ניתן לתפוס פינה ולצפות בשמש שוקעת אל הים ואפילו לערוך פיקניק רומנטי. הכניסה לפארק ללא תשלום. מי שמעוניין לגוון יכול לתאם סיור בשבילי הפארק והעמק על "איזי ריידר" חשמלי, אשר עובר בין כל נקודות התצפית. לפרטים נוספים – הקליקו.
שקיעה בשילה הקדומה
מסופר כי בט"ו באב הותר לנשות ישראל לשוב ולהתחתן עם גברים משבט בנימין, לאחר שנים שהם הוחרמו בגלל אחריותו של השבט לפרשת פילגש בגבעה ולמלחמת האחים שפרצה בעקבותיה. אולם, משום שרבים נשבעו שלא ייתנו לבני בנימין את בנותיהם מיוזמתם – הוצע שצעירי השבט הרווקים שנותרו בחיים יגיעו אל כרמי שילה, לשם נהגו בתולות העיר להגיע בליל ט"ו באב כדי לרקוד בשמלות לבנות כחלק מציון חג מקומי, ויחטפו בנות זוג מבין הנשים המרקדות.
בתקופה שלפני הקמת ממלכת ישראל המאוחדת, הייתה העיר שילה בירתם של שבטי ישראל. כיום פועל באתר שמזוהה עם שרידי העיר המקראית מרכז מבקרים תיירותי – וביום רביעי, 5 באוגוסט, מהשעה 20:45 יוקרן באתר חיזיון אור-קולי מרהיב על עתיקות שילה, בשילוב מופע של תנועה, אורות ומוזיקה – אשר יועבר בשידור חי בעמוד הפייסבוק "שילה הקדומה".
שקיעה במצודת אשדוד ים
מצודת אשדוד ים, ששוכנת ממש על החוף הדרומי של העיר, נבנתה לפני כמעט 1,400 שנה. היא עברה גלגולים רבים, נהרסה ונבנתה מחדש, עד שבשנת 1,260 ננטשה סופית ובמהלך השנים הייתה עזובה ומוזנחת, משכן לחסרי בית וזוהמה. החברה לתיירות אשדוד ורשות העתיקות סיימו לאחרונה מהלך ארוך ומורכב, בהשקעה עצומה, של שיקום ושימור המצודה - והיא הפכה לפנינה מרהיבה, עם תצפית מהממת לים מבין החומות וממרפסת תצפית שהוקמה בה. הכניסה ללא תשלום.
שקיעה בתל אשקלון
גודלו העצום של הגן הלאומי תל אשקלון טומן בחובו מגוון חוויות, בהן חוף ים עם אחת השקיעות היפות בישראל, ממצאים ארכיאולוגיים, מסלולי טיול, חוף רחצה מוכרז ומדשאות ענק מטופחות. בנוסף לכל אלו, בתל אשקלון יש גם חניון לילה, שבו ניתן ללון לקול רחש הגלים. הכניסה בתשלום: 28 שקלים למבוגר. בתקופת הקורונה נדרש לתאם את מועד הכניסה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
שקיעה מול עץ השיטה בשדות הבשור
השמיים בצפון הנגב מאוד עוצמתיים וחדים בצבעיהם, בעיקר בשקיעה ובזריחה. התמונות המדהימות נותנות רושם, שגוי מאוד, שמדובר בפוטושופ - אך לא כך הדבר. כדי להיווכח בכך, מומלץ להגיע בשעות בין הערביים אל "דרך הבשור" – דרך נופית שנפרצה בעזרת קק"ל לאורך של כ-18 ק"מ בין פארק אשכול לקיבוץ צאלים. כדאי לכוון את ההגעה כך שבשעת השקיעה תהיו ליד תל שרוחן – אשר בשדות למרגלותיו נטוע עץ שיטה בודד. המראה של העץ על רקע השקיעה מרהיב ורומנטי במיוחד.
איך מגיעים? אל "דרך הבשור" ניתן להגיע מצפון, מכביש 241 – יש שילוט שמוביל אל דרך הנוף. נוסעים בנסיעה איטית דרומה. מצד ימין תראו את מושב עין הבשור, וממול תבחינו בגבעה נישאה - זהו תל שרוחן. המשך הדרך דרומה יוביל אתכם בסופו של דבר אל כביש 222. הכניסה ללא תשלום, הדרך מתאימה לכל רכב.
זריחה במצדה
מצדה היא מהאתרים המפורסמים והמיוחדים ביותר בישראל לצפייה בזריחה. ארמונו המבוצר של הורדוס נבנה על צוק בלב מדבר יהודה, אשר משקיף על ים המלח. במתחם כמה נקודות תצפית יפות על כל האזור, אשר מעצימות את המראה שלהן כאשר השמש זורחת. התצפית המזרחית משקיפה על ים המלח והרי מואב, המערבית על מדבר יהודה, נחל מצדה והסוללה הרומית, בדרום יש תצפית על מצוק ההעתקים והר אלעזר, ומהארמון הצפוני יש תצפית לעבר מצוק ההעתקים של מדבר יהודה, חופי ים המלח, השביל הקדום למעיינות נחל צאלים ולעבר הדייק הרומי.
כדי לזכות לצפות במראה הזריחה מעל ים המלח, עד עכשיו ניתן היה להעפיל אל המצדה רק ברגל – דרך "שביל הסוללה" בכניסה המערבית לאתר, אשר נפתחת מדי יום חצי שעה לפני הזריחה, או דרך "שביל הנחש" בכניסה המזרחית לאתר, שהטיפוס בו מתאפשר מדי יום החל משעה לפני הזריחה. הקיץ, לראשונה, גם הרכבל יאפשר למטיילים להגיע בזמן לצפייה בזריחה – אך רק בימים שישי ושבת בשעה 05:00.
הכניסה בתשלום: 31 שקלים למבוגר. העלייה ברכבל בתוספת תשלום. בתקופת הקורונה נדרש לתאם את מועד הכניסה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
שקיעה בעין גדי
אם קשה לכם לקום מוקדם ולצפות בזריחה במצדה, אולי תעדיפו דווקא לצפות בשקיעה לא רחוק משם – בעין גדי. את השמש שוקעת אמנם לא תראו, משום שאתם במורדות המזרחיים של רצועת ההרים – אבל בשעת השקיעה נצבעים הרי מואב שנמצאים מול עין גדי באדום, וביחד עם הכחול של ים המלח מדובר במראה מרהיב. לדברי עינב קוצר מהחברה להגנת הטבע, המעוניינים יוכלו להזמין מראש חדר בבית ספר שדה עין גדי "ולהישאר לראות גם את זריחת הירח המדהימה מהתצפית על שם פיקי מאירי". לפרטים על בית ספר שדה עין גדי – לחצו כאן.
זריחה ו"גלישת עננים" בהר אבנון
הר אבנון נישא מעל מכתש ירוחם (המכתש הגדול) לגובה של 656 מטרים מעל פני הים, כך שמראש המצוק שלו ניתן לצפות בזריחה מאחת הפסגות הגבוהות במרחב. יש ימים שבהם האופק בהיר והשמש העולה מאחורי הרי אדום הרחוקים מסנוורת כבר לאחר כמה דקות, ויש ימים שבהם תמצאו את עצמכם בתוך ענן ערפל סמיך המגיע מכיוון מערב, וצונח לו במפלים מרהיבים מהמצוק לעבר בסיס המכתש - שם הוא הולך ומתפוגג.
"תופעה זו, המכונה 'גלישת עננים', נפוצה בתקופה זו של השנה, שבה הימים חמים במיוחד ומגבירים את האידוי, ואילו בלילה מתקררת הקרקע במהירות ונוצרת לחות גבוהה. לחות זו מתבטאת באותם ערפילים, אשר בהיותם כבדים יותר מהאוויר - מתרכזים בוואדיות וזורמים עם כיוון הרוח - לעבר המכתש. על פי רוב נחווה את הערפל מבפנים, אך לעיתים מופיעים 'חלונות' בתוכו, ואז אנו נהנים מנוף עוצר נשימה האופף אותנו", מסביר רעואל קסל, מורה דרך ורכז הדרכה במדרשת "ביחד" בירוחם.
הכניסה ללא תשלום. איך מגיעים? שביל עפר העולה מכביש 225 (ירוחם-מכתש) ייקח אתכם לחניית העפר שלמרגלות הר אבנון, שם מחנים וממשיכים ברגל בשביל שמוביל אל התצפית.
זריחה ושקיעה במצוק הצינים
אחת התצפיות היפות ביותר בנגב היא התצפית על בקעת צין ממצוק הצינים, צמוד לאחוזת הקבר של דוד ופולה בן גוריון. מסלול התצפית, שמומלץ במיוחד בשעות הבוקר המוקדמות עם הזריחה או בשעות הערב עם השקיעה, מתחיל באחוזת הקבר ועובר על שפת המצוק – עד שמגיעים אל "מצפה דור" שמעניק את התצפית הטובה ביותר כשכל הבקעה פרושה לפניכם. ביום עם ראות טובה, ניתן לראות מכאן אפילו את הרי אדום. בעלי המזל יוכלו לפגוש בבוקר גם את עדר היעלים שמבלה במשך היום על שפת המצוק, אך בערב יורד בחזרה אל הבקעה. הכניסה ללא תשלום.
זריחה ושקיעה במצפה רמון
מכתש רמון הוא אחד מאזורי הנוף הייחודיים ביותר בארץ ובעולם. לכל מבקר באזור מצפה רמון כדאי להגיע לטיילת המפורסמת של העיר המדברית, הנושקת לשולי המכתש. מוקדם בבוקר או בשעות אחר הצהריים המאוחרות, המטיילים ייהנו גם מהשפעת קרני השמש האלכסוניות על הנוף. המסלול בטיילת איננו מעגלי, אבל הדרך מנקודת הסיום לנקודת המוצא לא נמשכת יותר מעשר דקות הליכה. קק"ל אף בנתה מרפסת תלויה מעל תהומות המכתש, המעניקה תצפית מרהיבה על הנוף. הכניסה ללא תשלום.
זריחה ושקיעה במאגר נקרות
שעות הבוקר והערב הקרירות במדבר הן זמן מעולה להגיע לצפות בזריחה או בשקיעה מעל מאגר נקרות הסמוך למושב עין יהב שבערבה התיכונה – באווירה רומנטית עם סלסילת פיקניק, יין טוב ומחצלת. במאגר נאספים מעיינות נובעים ומי שיטפונות הזורמים בחורף בנחל נקרות, והוא נשאר מלא לאורך רוב ימות השנה. המאגר מהווה גם נקודת משיכה לציפורים מקומיות ונודדות ובעלי חיים נוספים.
איך מגיעים? בנסיעה בכביש 90 לכיוון דרום, נכנסים למושב עין יהב, פונים שמאלה בכניסה ונצמדים לגדר היישוב, עד היציאה הצפונית לעבר "דרך השלום". לאחר כ-2 ק"מ יש לפנות שמאלה לפני מתקן שאיבת המים הגדול ולעלות עד האנטנות אל התצפית על המאגר. שם מחנים את הרכב.
עוד בערבה, ניתן לצאת לסיורי שטח ברכבי גולף עם "פעימות מדבר" שמציעים סיורי זריחה, שקיעה, ספארי לילה ואף תצפיות על כוכבים, וכן לטיולי שטח באמצעות התומקארים של "חוויה מוטורית בערבה התיכונה" – אשר מציעים גם הם טיולי זריחה ושקיעה בלב המדבר. לפרטים נוספים – תיירות ערבה בטלפון 1-800-255007או באתר.
שקיעה בהר צפחות
התצפית מהר צפחות היא אולי התצפית הכי יפה ומפורסמת על מפרץ אילת. אבל בזמן שרוב האנשים ביקרו שם באמצע היום, לא הרבה יודעים שבזמן השקיעה, השמש, שנמצאת מאחור, צובעת את הרי ירדן בכתום-זהב והמראה הוא מופלא. לדברי דב גרינבלט מהחברה להגנת הטבע, מדובר ב"אחד המקומות הרומנטיים שיש בדרום בפרט ובישראל בכלל, ומתאים במיוחד לזוגות שרוצים להיות ביחד ולהתבודד, מול שקיעת השמש והצבעים היפים שמסביבה". אל המקום יש גישה מסודרת עם רכב - עד כמה עשרות מטרים מעמדת התצפית המבוטנת שאליה מגיעים ברגל.
שקיעה באילת
בעוד שלחופי הים התיכון השמש שוקעת בים – באילת היא שוקעת בהרים. מבין החופים, מומלץ במיוחד להגיע לחוף קצא"א הרגוע והשליו, אשר נפתח לציבור רק לפני שלוש שנים, אחרי שחברת קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) החזיקה בו קרוב ל-50 שנה.
אפשרות יפה נוספת היא לצאת לסיורי שקיעה וסיורי זריחה בפארק הצפרות שבכניסה לעיר. הכניסה ללא תשלום.